Jotenkin meissä on keräilijänvikaa. Keräilyvimma itselläni juontaa jo lapsuuteen, jolloin keräsin intohimoisesti postimerkkejä. Niitä oli kansio kaupalla ja toinen toistaan ihanampia ja ihmeellisempiä merkkejä. Olin keräilypiireissä etulyöntiasemassa kun äitini oli pankissa töissä ja sain sitä kautta toinen toistaan ihmeellisimpiä merkkejä. Kulkihan kaikki silloin maapostin kautta. Toista se on nykyään. Keräily ylettyy myös etiketillisiin patenttilasipulloihin ja ihaniin puutarhan lasikelloihin. Mutta itse puutarhassa keräilyn alla on myös monta monituista lajia. Ritarinkannusten ohella aivan ehdottomat ykkössijaa pitävät lempparini - tyräkit =)
Tyräkit ovat jostain kumman syystä vieneet sydämeni tyystin. Tyräkit ovat yksi maapallon laajimmista kasvisuvuista ja niihin lukeutuu huikeat 2160 lajia yltympäriinsä maapalloa. Vauh =) Tyräkkien ulkoasut vaihtelevat ruohovartisista puihin ja lyhytkasvuisista aina korkeuksiin ulottuviin. Niiden kukinto on vaatimaton ja oikeastaan niiden kasvutapa onkin se mikä juurikin kiehtoo. Niille tunnusomaista on valkoinen maitiaisneste, joka valuu esim. oksia kukkakimppuun taitellessa. Maitiaisneste on hurjan myrkyllistä ja voi aiheuttaa ihottumaa ja pahimmassa tapauksessa jopa sokeuttaa silmään joutuessaan. Täytyy siis olla hitusen varoillaan tyräkkejäkin käsiteltäessä.
Tyräkit muodostavat kukinnan jälkeen muhkeat siemenkodat, jotka ampuvat siemeniä hurjankin kauas emokasvistaan. Meillä tyräkit ovat intoutuneet myös levittäytymään simentämisen johdosta.
Ylimmässä kuvassa uusimmat siemenhankinnat: Lumityräkit
Euphorbia marginata `Summer Icicle` ja
`Kilimanjaro`. lumityräkkejä esiintyy pääasiassa Canadassa. Sitten löytyy manteliyräkki
Euphorbia amygdaloides purpurea ja mesityräkki
Euphorbia mellifera. Siinä missä ritarinkannuksia on vaikea löytää taimistoilta niin myös tyräkkejä on kovasti huonosti saatavilla, lukkunottamatta perinteisiä kultatyräkkiä ja rantatyräkkiä.
Tässä ovat vuorostaan tämän kevään kylvökset rentotyräkki
Euphorbia myrsinites, hoikkavahatyräkki Euphorbia Characias ssp. "Wulfenii" ja kesäkuun bloggaajatapahtuman Lauralta saatu tarhatyräkki Eubhorbia cyparissias. Rentotyräkkiä ja hoikkavahatyräkkiä on kumpaakin noin 50 tainta. Tyräkkien siemenestä kasvattaminen on mukavaa puuhaa, koska siemenet itävät varmasti noin 80%:sti. Koska siemenien kuori on yleensä kova niin liottaminen tai kynsifiilalla fiilaus edesauttaa itävyyttä.
![]()
Kylvöksistä on hyvä ottaa kuvia pikkutaimina. Kevään rikkaruohojen kitkentä helpottuu kummasti kun tunnistaa pienet taimet toisistaan. Samoin pikkiriikkisiä itsestään kylväytyneitä taimia on kiva kaivaa talteen kun tietää kuka kukin on =) Tämä pienokainen on siis rentotyräkki =)
Ja tämä hujopimpi versio on englantilaistakin puutarhalehdistä tuttu hoikkavahatyräkki. Näitä on yleensä komeina istutuksina penkkien läheisyydessä.
Ja tämä tillimäinen hapsuhelma on Lauran tarhatyräkki
![]()
Tämä punakukkainen on vuorostaan löytö Billnäsin taimistolta. Himalajantyräkki
Euphorbia griffithii "Fire glow"
![]()
Sitten vuorossa hentoinen, vähän kuin ruskeaa pitsiä oleva metsätyräkki. Sain pienen alun
Saapipalstan Sailalta jo jokunen vuosi sitten ja istutin pienen ihanuuden potagerin keskiympyrään Hakuro-pajun siimekseen. Pikkuinen metsätyräkki on viihtynyt, komistunut ja tehnyt jopa mukavan satsin pikkutaimiakin, jotka ovat Viktoriuksessa varttumassa ja odottelemassa uutta sijoituspaikkaa.
Ja lopuksi vielä tutummat ja tavallisemmat, joskin eivät yhtään sen vähäisemmät. Hänen komeutensa rantatyräkki
Euphorbia palustris. Komeaa ja suurikasvuista rantatyräkkiä käytetään myös maanpuhdistustoimissa ja sitä on käytetty myös jonkin verran julkisissa puistoistutuksissa. Yltöisten MTT:n luonnonvarakeskus on tutkinut rantatyräkin ja kultatyräkin kestävyyttä julkisissa istutuksissa.
![]()
Rantatyräkin limekeltaisuus on ihastuttavan raikas, kypsyvät siemenkodat ovat muhkeita ja kukintojen varret hennon vaaleanpunaisia. Meillä nuo rantatyräkit kasvavat vyötärön korkuisiksi tai jopa vähän siitäkin korkeammalle.
Lopuksi vielä meidän perustukikasvi kultatyräkki
Euphorbia polychroma. Kultatyräkistä meillä on kahta eri sorttia. Toisessa on hitusen punasemmat nuo siemenkodat kun taas toisessa selkeästi vaaleammat. Nämä pikkutyräkit toimivat mainiosti jättipoimulehtien kanssa tukikasvillisuutena mm. ritareille, sormustinkukille ja muille hujopeille. Tässä tällainen pikkupläjäys tyräkeistä. Tiesittekös muuten, että joulutähti on tyräkki =) Mutta sitä tyräkkiä kylläkin suorastaan inhoan. Onneksi puutarhassa on valinnanvapaus keräillä juurikin niitä, joista sattuu pitämään =)